reklama

Czapla biała przyleciała zimą nad strumyk w Mojeszu

Katarzyna WilkZaktualizowano 
Widok czapli białej w zimie w okolicach Lwówka Śląskiego to wielka rzadkość
Widok czapli białej w zimie w okolicach Lwówka Śląskiego to wielka rzadkość Zbigniew Sucheski
W okolicach Mojesza, koło Lwówka Śląskiego, pojawiła się czapla biała. To ptak bardzo rzadko widywany w Polsce zimą, bo odlatuje do ciepłych krajów.

- Tego gatunku nie było w naszych okolicach od kilkunastu lat - przyznaje weterynarz Zbigniew Suchecki z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Lwówku Śląskim. Interesuje się ptakami nie tylko z racji wykonywanego zawodu. Z zamiłowania jest także obserwatorem przyrody. Dlatego, gdy podczas spaceru nad strumieniem w Mojeszu natknął się na czaplę białą, nie mógł się nadziwić.

- Stanąłem jak wryty i przecierałem oczy. To był niesamowity widok - mówi zachwycony. Spłoszony ptak wzbił się w górę i na tle ośnieżonych konarów drzew wyglądał imponująco. - Czaplę białą latem łatwo jest zauważyć, jednak zimą to nie lada gratka - przyznaje dr Andrzej Czapulak, ornitolog z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Ten gatunek można poznać dzięki śnieżnobiałemu upierzeniu. Żywi się zwykle polując na ryby. Żeruje brodząc w płytkiej wodzie albo czatuje na zdobycz stojąc bardzo długo nieruchomo. Zbigniew Suchecki ma nadzieję, że rzadki okaz się w tej okolicy zadomowi. Choć nie ukrywa, że to mało prawdopodobne. Jak przypuszcza, czapla przyfrunęła z Czech, Węgier lub Bałkanów, gdzie znacznie częściej występuje.
W Polsce gnieździ się nad Biebrzą. Po raz pierwszy zauważono ją tam w 1997 roku.

Inne znane lęgowiska znajdują się m.in. na zbiorniku Jeziorsko i w ujściu Warty w Słońsku. Czapla biała jest pod ochroną. W regionie jeleniogórskim można spotkać też inne chronione gatunki ptaków. Górzyste i zalesione tereny sprzyjają osiedlaniu się rzadkich okazów. Są to puchacze, czarne bociany i cietrzewie. Te ostatnie pojawiają się licznie w Górach Izerskich. Szacuje się, że w Polsce jest tylko 1500 cietrzewi i ta liczba stale się zmniejsza. Ptak ten od marca do maja jest w czasie godów i znajduje się pod ścisłą ochroną.

Puchacz jest uznawany za największą europejską sowę. W Polsce występuje jedynie 270 par. Natomiast bocian czarny jest ptakiem wędrownym, który zimuje w Afryce i Azji, lecąc tam ustalonymi szlakami. Do Polski wraca latem. Jego ochronie służył program edukacyjny, w którym wzięło udział 2500 szkół z całej Polski, w tym ponad 200 z Dolnego Śląska. Uczniowie tworzyli wówczas siedliska i żerowiska dla bocianów.

60 sekund biznesu: W Polsce sięgajmy po rzeczy polskie

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3