reklama

Dolnośląski Festiwal Dary Lasu w Lwówku Śląskim

WIK
Turnieje drwali, ekspozycje związane z życiem lasu, gotowanie forszmaku z Wiesławem Ambrosem, występy aktorów jeleniogórskiego teatru w spektaklu „Myśliwskie Dialogi z Kupieckiej Ulicy” – to tylko niektóre atrakcje podczas III Dolnośląskiego Festiwalu Dary Lasu, który odbył się w sobotę, 24 września w Lwówku Śląskim.

Centrum miasteczka na cały dzień zmieniło się w miejsce przyjazne przyrodzie. Festiwalowi towarzyszył piknik ekologiczny, który został zorganizowany przez lwóweckie starostwo w ramach unijnego programu „Nadbobrzański czerwiec”. Powodzeniem cieszyła się akcja zbierania surowców wtórnych „Sadzonka za makulaturę, plastik i baterie”.
- Zbieramy baterie, klawiatury czy myszki. Część z nich i tak trafiłaby do lasu – wyjaśniał Jerzy Łokietka, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych we Wrocławiu. Podkreślił, że nacisk kładziony jest przede wszystkim na edukację dzieci i młodzieży, aby to pokolenie miało wpojone, że las nie jest śmietniskiem.
To co m.in. jest wyrzucane pokazano na przygotowanym stoisku jako biuro rzeczy znalezionych w lesie. A tu można było zobaczyć np. foliowe worki, kable, kapcie czy części garderoby. W widowiskowych turniejach drwali brali udział zawodowcy oraz amatorzy. Ci pierwsi mieli za zadanie zrobić na czas rzeźbę za pomocą piły z drewnianego kołka. Pierwsze miejsce zajął Kezysztof Kozłowski, drugie Stanisław Jadach, a trzecie Zbigniew Grzywa. – Fajnie było spróbować swoich sił – uśmiechał się Zbigniew Grzywa, który na co dzień pracuje jako strażnik leśny w lwóweckim Nadleśnictwie.
Obok dolnośląskich nadleśnictw zaprezentowali się także sąsiedzi zza Nysy Łużyckiej. Leśnicy z Görlitz przywieźli ze sobą sokoła i sowę. Ptaki wzbudzały ogromne zainteresowanie uczestników imprezy. Nie zabrakło też prezentacji lokalnych produktów, które można było skosztować i kupić. Znane już jako regionalny przysmak gołąbki krużewnickie z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami, miody, ciasta oraz chleb z domowego wypieku rozchodziły się jak ciepłe bułeczki. Piotr Kolesiński z Dłużca serwował też blok miodowy z żurawiną.

60 sekund biznesu: W Polsce sięgajmy po rzeczy polskie

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3