MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cenny olej rzepakowy wciąż nie zyskał na świecie należytej...
fot. Monika Adamczyk/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej rzepakowy

Cenny olej rzepakowy wciąż nie zyskał na świecie należytej uwagi, do czego przyczyniła się wysoka zawartość toksycznego kwasu erukowego w pierwotnych odmianach nasion tej rośliny. Od kilkudziesięciu lat dominuje jednak uprawa rzepaku bezerukowego, a wyciskany z niego olej jest nazywany w Europie „oliwą północy”. Powodem są jego korzystne właściwości, wynikające ze składu podobnego do oliwy – olej rzepakowy w ponad 60 procentach składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i jest podobnie stabilny – znosi temperaturę do 205-238 stopni Celsjusza.

Do smażenia nadaje się jedynie olej rzepakowy poddany rafinacji. W procesie tym powstają jednak szkodliwe związki – aby ograniczyć ich spożycie, warto wybierać rafinowany olej pochodzący z pierwszego tłoczenia.

Zobacz również

Wybuch w mieszkaniu w Polkowicach. W lokalu znaleziono materiały pirotechniczne

Wybuch w mieszkaniu w Polkowicach. W lokalu znaleziono materiały pirotechniczne

Biegiem na film 2024. Fantazja spotyka sport!

Biegiem na film 2024. Fantazja spotyka sport!

Polecamy

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa