MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Ciało 67-latka znalezione na chodniku nieopodal krzaków przy Al. Zygmuntowskich

Ciało 67-latka znalezione na chodniku nieopodal krzaków przy Al. Zygmuntowskich

Wojenne losy Radomia i radomian. Wyjątkowa publikacja Muzeum [ZDJĘCIA]

Wojenne losy Radomia i radomian. Wyjątkowa publikacja Muzeum [ZDJĘCIA]

Polecamy

Psiakacje – gdzie spędzić urlop z czworonogiem? Jak duży to wydatek?

Psiakacje – gdzie spędzić urlop z czworonogiem? Jak duży to wydatek?

Kwiaty czy słodycze? Sprawdź, jakie prezenty najczęściej kupujemy na Dzień Matki

Kwiaty czy słodycze? Sprawdź, jakie prezenty najczęściej kupujemy na Dzień Matki

Męczą cię koszmary i halucynacje? To może być objaw poważnej choroby

TYLKO U NAS
Męczą cię koszmary i halucynacje? To może być objaw poważnej choroby