Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Kryterium Asów w Mikołowie. Setka kolarzy rywalizowali w centrum miasta ZDJĘCIA

Kryterium Asów w Mikołowie. Setka kolarzy rywalizowali w centrum miasta ZDJĘCIA

Pierwsza Komunia Święta w parafii pod wezwaniem Najświętszego Serca Jezusowego [FOTO]

Pierwsza Komunia Święta w parafii pod wezwaniem Najświętszego Serca Jezusowego [FOTO]

Polecamy

Co? Gdzie? Kiedy? – źródło informacji dot. Pucharu Tymbarku

Co? Gdzie? Kiedy? – źródło informacji dot. Pucharu Tymbarku

Ekspertka podaje idealny czas na seks. Ta godzina może zaskakiwać!

Ekspertka podaje idealny czas na seks. Ta godzina może zaskakiwać!

Tak niszczysz włosy i cerę! Wystarczy jedna zmiana w pielęgnacji

Tak niszczysz włosy i cerę! Wystarczy jedna zmiana w pielęgnacji