Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ogórki na wiele sposobów czyli ogórkowy sezon w pełni [przepisy]

Renata Napierkowska
Rozpoczął się sezon ogórkowy.

Juz teraz można przygotowywać przetwory z ogórków, które zimą będą znakomitym dodatkiem do mięs i obiadów.

- Każda zapobiegliwa gospodyni przygotowuje słoiki z ogórkami do kiszenia, konserwowe, robiąc sałatki z różnymi dodatkami. Przetworzone ogórki to dobry pomysłem na oszczędności w kuchni. Przetwory przygotowujemy w szczycie sezonu, gdy warzywa są najtańsze. Najlepsze są te zerwane z własnej grządki. Do przygotowania przetworów z ogórków wystarczy koper, czosnek czy chrzan oraz odrobina chęci i kilka innych dodatków – mówi Alina Książek z Pławina.

Ogórki z chili :

3 kg ogórków, 3 łyżki soli, łyżeczka chili, łyżeczka pieprzu, główka czosnku, 1 cała 1/2 szklanki octu, 10 łyżek oleju, 3 szklanki cukru

Ogórki pokroić w ćwiartki zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Sok, który powstanie odlać. Do ogórków dodać: chili, pieprz, drobno krojony czosnek, wymieszać. Z octu, oleju i cukru przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki i zostawiać na noc. Po tym czasie przełożyć ogórki do słoików, zalać tą zalewą tak, aby przykryła ogórki. Zakręcić słoiki i odstawić do spiżarni.

Ogórki z pieprzem

4 kg ogórków obrać, pokroić w krążki zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na noc. Zlać słoną wodę. Do ogórków wkroić 2 cebule pokrojone w półkrążki, dodać 3 posiekane ząbki czosnku, pęczek zielonego kopru drobno pokrojonego i 2 łyżki pieprzu mielonego.

Przygotować zalewę: 2 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, 2 szklanki cukru, gorczyca

Składniki zagotować i wystudzić. Zalewę wlać do ogórków i odstawić na pół dnia. Po tym czasie ogórki włożyć do słoików i gotować przez 5 minut.

Ogórki z curry

Zalewa: szklanka octu, litr wody, 2 szklanki cukru, 3 łyżeczki soli, torebka curry
Zagotować.

3 kg ogórków obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dno słoika włożyć plaster cebuli koper, kilka ziaren gorczycy, ogórki, a na wierzch listek selera. Zalać gorącą zalewą pasteryzować od zagotowania 5 minut.

Ogórki z miodem

4 kg zielonych ogórków, 5 szklanek wody, 2 i 1/2 szklanki octu, 2 szklanki cukru,
sól, koper, gorczyca, miód, chrzan, czosnek.
Ogórki obierać i pokroić na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny. Z wody cukru i octu przygotować zalewę i ostudzić. Z ogórków odlać wodę i przełożyć je do słoików, dodać koper, chrzan, czosnek, gorczycę. Zalać ogórki zalewą i do słoika dodać po łyżeczce miodu. Słoik zakręcić i gotować przez 2 minuty od momentu zagotowania.

Sałatka z ogórków

2 kg ogórków, 20 dag cebuli, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 2 łyżeczki soli

Ogórki pokroić wraz ze skórką w plasterki, cebulę w piórka, a czosnek posiekać. Dodać przyprawy i wymieszać, odstawić aż ogórki puszczą sok. Włożyć do słoików i zalać wytworzonym sokiem. Pasteryzować od zagotowania wody 5 minut.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto