Świąteczne pomaganie przez niemarnowanie

Materiał informacyjny
Święta to dobry moment na refleksję - każdego roku na świecie wyrzuca się ok. 1,3 mld ton żywności, a Polska znajduje się w niechlubnej czołówce państw, które marnują jej najwięcej (1). W koszu ląduje około 1/3 jedzenia, a w okresie świątecznym te statystyki znacznie rosną. Aby przeciwdziałać zjawisku marnowania jedzenia, sieć Kaufland zachęca do odpowiedzialnej konsumpcji i zwiększania świadomości w zakresie właściwego przechowywania jedzenia oraz do dzielenia się nim z najbardziej potrzebującymi.

W koszach ląduje najczęściej pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Dlaczego wyrzucamy? Najczęstszym powodem są zbyt duże zakupy i porcje posiłków, niewłaściwe przechowywanie jedzenia i robienie zakupów bez wcześniejszego planu. Ograniczenie zjawiska marnowania jedzenia miałoby również pozytywny wpływ na środowisko - produkcja i transport zużywają ogromne ilości wody i energii(2). Co możemy zrobić we własnym domu, by ograniczyć wyrzucanie żywności?

Kupujmy świadomie

Przed udaniem się do marketu, warto sprawdzić, czy potrzebnych produktów nie znajdziemy w domu. Przejrzyjmy lodówkę, otwórzmy szafki – unikniemy w ten sposób kupowania jedzenia w nadmiernej ilości, której potem nie wykorzystamy. Po ustaleniu, czego potrzebujemy, warto zrobić listę – nie tylko o niczym nie zapomnimy, lecz także nie wrócimy do domu z niepotrzebnymi zakupami. Warto tez zwrócić uwagę na sezonowość produktów – konkretne owoce i warzywa są smaczniejsze i bardziej wartościowe o różnych porach roku.

Rozsądnie przechowujmy

Każdy produkt wymaga innego sposobu przechowywania, by zachował świeżość na dłużej. Po pierwsze – przemeblujmy naszą lodówkę, bo tam znajduje się najwięcej jedzenia, które ma stosunkowo krótki termin przydatności. Na dolnej półce, czyli tam, gdzie temperatura jest najniższa, trzymajmy świeże mięso i ryby, na środkowej – sery i wędliny, a na górnej – mleko i produkty mleczne, dżemy, jajka, surówki i sałatki. Dolne szuflady, w których temperatura jest zbliżona do górnej półki, są przeznaczone do przechowywania owoców i warzyw – trzymając je w niższych temperaturach, możemy je uszkodzić. Na półkach po wewnętrznej stronie drzwi lodówki przechowujmy jedynie te produkty, które nie wymagają szczególnie niskich temperatur – masła, oleje, sosy i soki(3). Nie wszystkie owoce i warzywa lubią chłód – cebula, czosnek, pomidory, ogórki a także cytrusy i wszelkie owoce egzotyczne należy trzymać poza lodówką. By pieczywo dłużej pozostało świeże, wkładajmy je do lnianego woreczka lub drewnianego chlebaka.

Wykorzystujmy inaczej

Jeśli zauważymy w naszych domowych zapasach produkty, których termin przydatności zbliża się do końca, wcale nie musimy ich wyrzucać. Możemy uratować je przed zmarnowaniem na wiele sposobów: poprzez pasteryzowanie, kiszenie, mrożenie i suszenie. Z owoców przygotujemy doskonałe kompoty, dżemy, soki i powidła, a z warzyw – kiszonki, które idealnie sprawdzą się zimą oraz słone przekąski lub sosy. Mrozić natomiast możemy niemalże wszystko; zarówno świeże produkty, jak i gotowe potrawy, których nie zdążyliśmy zjeść. Resztki z przygotowanych posiłków możemy zmienić w sałatki, zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane. Z czerstwego chleba przygotujemy pyszne tosty francuskie lub grzanki do zupy. Dzięki wtórnemu wykorzystywaniu jedzenia nie tylko unikniemy jego niepotrzebnego marnowania, lecz także urozmaicimy nasze jadłospisy.

Dzielmy się

Święta to czas, w którym nikt nie powinien być głodny. Podczas gdy tak ogromne ilości jedzenia lądują w koszu, w niektórych miejscach wciąż go brakuje – dlatego istnieją organizacje, które wspierają potrzebujących darowiznami żywnościowymi. Kaufland we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności podejmuje szereg działań zmierzających do pomocy potrzebującym i ograniczania marnowania żywności. Dzięki temu potrzebna żywność jest przekazywana do schronisk dla bezdomnych, domów pomocy społecznej, hospicjów, domów samotnej matki i wielu innych instytucji. W okresie od 1 stycznia 2018 roku do 28 października 2019 roku firma przekazała 164 tony żywności o wartości ponad 1,6 mln zł, a w dniach 29-30 listopada na terenie marketów zorganizowano Świąteczną Zbiórkę Żywności, dzięki której klienci mogli podzielić się swoimi zakupami z tymi, którzy potrzebują pomocy. Działania firmy Kaufland w zakresie niemarnowania żywności są częścią szerszej kampanii CSR pod hasłem „Zróbmy to razem.”, w której sieć podejmuje szereg inicjatyw z zakresu odpowiedzialności społecznej zmierzających m.in. do ograniczenia zużycia plastiku, ochrony środowiska i pomocy potrzebującym.

Pamiętajmy, że nawet nasze najmniejsze działania i gesty, mogą zrobić ogromną różnicę.

(1) https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/marnowanie-zywnosci--dlaczego-wyrzucamy-az-tyle-jedzenia-
(2)https://www2.deloitte.com/pl/pl/pages/press-releases/articles/Polska-w-czolowce-panstw-UE-marnujacych-najwiecej-zywnosci.html
(3) https://www.krakow.bankizywnosci.pl/?p=4647

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3