Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To naturalny probiotyk na odporność i odchudzanie. Sok z kiszonej kapusty w zimowe chłody warto pić codziennie. Zrób go samodzielnie

Monika Góralska
Monika Góralska
Sok z kiszonej kapusty nie dla każdego jest smaczny, ale warto mimo to sięgać po niego i korzystać z jego cennych prozdrowotnych właściwości.
Sok z kiszonej kapusty nie dla każdego jest smaczny, ale warto mimo to sięgać po niego i korzystać z jego cennych prozdrowotnych właściwości. Santje09/gettyimages.com
Sok z kiszonej kapusty wprowadź do swojej diety jeśli chcesz się schudnąć, oczyścić organizm, wesprzeć odporność i pracę serca. Sok to bogactwo witaminy C i probiotyków, które wspierają trawienie i opóźniają procesy starzenia. Sprawdź, jakie właściwości ma sok z kiszonej kapusty i pij go codziennie. Wypróbuj też prosty przepis na domowy sok z kiszonej kapusty.

Spis treści

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty powstaje w procesie fermentacji białej kapusty z dodatkiem soli pod wpływem działania bakterii mlekowych (Leuconostoci i Pediococcus) zawartych w liściach kapusty. Sok można pozyskać przy okazji kiszenia kapusty, można zrobić również sam sok lub kupić gotowy w sklepie.

Obok kwasu mlekowego w kiszonej kapuście powstają też inne kwasy organiczne oraz związki takie jak dwutlenek węgla, mannitol (odpowiada za gazotwórcze właściwości produktu), niewielkie ilości alkoholu etylowego oraz inne związki odpowiadające za smak i zapach gotowego produktu – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule Kiszenie kapusty bez tajemnic.

Sok z kiszonej kapusty to źródło witaminy C, która działa antyoksydacyjnie i wspomaga odporność. Zajdziemy w nim także witaminy B1, B2, B3 i B6 oraz K i E. Sok zawiera także beta-karoten, błonnik, jod, żelazo, potas, wapń, magnez i siarkę, a luteinę i zeaksantynę wspomagające prawidłowe widzenie.

Na co pomaga picie soku z kapusty kiszonej?

Picie soku z kiszonej kapusty wspomaga pracę całego organizmu. Przede wszystkim usprawnia trawienie ze względu na zawartość probiotycznych bakterii, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. Działa także grzybobójczo i bakteriobójczo likwidując patogeny w czasie infekcji. Przyspiesza powrót do zdrowia. Warto stosować go podczas zatruć pokarmowych, a także w trakcie i po kuracji antybiotykowej, bo jest on naturalnym probiotykiem.

Dzięki temu i zawartości dużej dawki witaminy C sok z kiszonej kapusty wzmacnia także odporność organizmu oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Witamina C wspomaga także przyswajanie żelaza i chroni przed anemią. Wzmacnia również serce i ściany naczyń krwionośnych.

Sok oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, chroni wątrobę, przyspiesza perystaltykę jelit i dzięki temu wspomaga odchudzanie. Jest niskokaloryczny 100g to tylko 15 kcal. Dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej, co pomaga zrzucić zbędne kilogramy i obniża poziom cholesterolu we krwi. Działa również przeczyszczająco, dlatego należy zachować ostrożność i nie pić go w zbyt dużych ilościach.

Jak zrobić sok z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty wytwarzany jest w czasie fermentacji kapusty, ale można go również zrobić oddzielnie. W tym celu wystarczy poszatkowaną, rozdrobnioną kapustę umieścić w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Następnie zalać wodą z solą, soli należy dodać 2 g na każde 100 g wody. Kapustę odstawiamy na 2-3 dni, następnie odcedzamy gotowy sok.

Kiedy i ile soku z kiszonej kapusty pić dziennie?

Sok z kiszonej kapusty najlepiej pić rano na czczo i na kolację, aby usprawnić trawienie, wzbogacić mikroflorę jelit o cenne probiotyki i wspomagać odchudzanie. Można go jednak popijać również w ciągu dnia, najlepiej 3-4 razy dziennie po 100-200 ml. W ten sposób sok będzie wspierał odporność organizmu, działał przeciwstarzeniowo i usprawniał trawienie.

Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty

Soku z kiszonej kapusty nie powinny pić osoby z nadciśnieniem tętniczym i schorzeniami nerek, ponieważ sok zawiera spore ilości soli. Nie jest on wskazany do stosowania również u osób z problemami żołądkowymi oraz zespołem jelita drażliwego.

Należy również uważać, aby nie pić go w zbyt dużych ilościach, ponieważ ze względu na działanie przeczyszczające może wywołać biegunki. Maksymalnie najlepiej jest pić pół szklanki soku z kiszonej kapusty dziennie rozłożone na kilka dawek w ciągu dnia.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: To naturalny probiotyk na odporność i odchudzanie. Sok z kiszonej kapusty w zimowe chłody warto pić codziennie. Zrób go samodzielnie - Strona Zdrowia

Wróć na lwowekslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto